Tuesday, March 29

Bersugi Untuk Cerdas

Ilmuan Islam berpendapat bahawa menjaga kebersihan gigi dengan menggunakan kayu sugi memberi kesan terhadap kecerdasan seseorang. Saidina Ali bin Abi Talin r.a. pernah berkata, "Ada tiga perkara yang menguatkan ingatan dan menghilangkan balgham (lendirian dalam tubuh yang menyebabkan kelupaan dan kemalasan) iaitu bersugi, berpuasa dan membaca al-Quran".

Rasulullah s.a.w pernah bersabda, "Bersugilah kamu, sesungguhnya didalamnya terdapat kebaikan untuk mulut dan keredhaan Allah s.w.t" -  hadis riwayat Ibnu Abbas r.a.Beberapa buah hadis lain membincangkan dan menerangkan faedah-faedah membersihkan gigi dengan menggunakan kayu sugi. Pakar-pakar perubatan Islam dan ulama pula menyenaraikan kelebihan bersugi atau bersiwak. Antaranya:


 • mempertajamkan ingatan
 • menambahkan kecerdasan
 • menghilangkan balgham
 • menerangkan mata
 • memutihkan gigi
 • menghapuskan safra' (sejenis penyakit)
 • menghilangkan kekuningan pada gigi
 • menimbulkan selera makan
 • menghilangkan sakit gigi
 • menambahkan kefasihan lidah
 • menolong menghadam makanan

Walaubagaimanapun, kelebihan-kelebihab ini hanya akan diperoleh sekiranya kita mengamalkan bersugi dengan cara yang betul dan konsisten. 


Baik atau Buruk Pengamalan Kopi Harian

Kalau ikut buku-buku sains tulisan saintis dari Barat, kebanyakannya menyatakan keburukan kopi ini terhadap badan manusia. Tapi, kalau kita tengok awal-awal pagi lagi kebanyakkan bijak pandai Barat akan minum sekurang-kurangnya segelas kopi. Jadi, sejauh mana kebenaran keburukan minum kopi?


Antara kebaikan kopi adalah:


 • mengurangkan risiko penyakit Alzheimer
 • mengurangkan risiko penyakit Parkinson
 • meningkatkan memori jangka pendek dan funsi konigtif
 • mengurangkan risiko penyakit Diabetes
 • membantu mengurangkan sakit kepala dengan segera
 • antioksidaan yang sangat efektif
 • pelawas yang sangat baik untuk kencing
 • mengurangkan risiko penyakit hempedu

Kesimpulannya, segala kemusykilan pasal keburukan kopi ini adalah palsu semata-mata. Semua yang terkandung dalam kebanyakan buku sains adalah hasil tulisan penulis Yahudi yang tidak pernah jemu untuk memesongkan akidah umat Islam. Kopi ini adalah salah satu daripada amalan Rasulullah s.a.w. Kenapa kita nak berpegang teguh kepada ajaran yang bertentangan dengan ajaran Nabi kita? 

Rasulullah s.a.w sebelum pergi menyambut seruan Ilahi telah bersabda, "Sesungguhnya aku tinggalkan kamu dia perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya, itulah Al-Quran dan Sunnahku".

Susu Kambing

Aku pernah dengar, ada orang cakap susu kambing ni tak bagus untuk kesihatan. Tak tahu la aku manusia mana yang bengong boleh timbulkan isu macam ni. Selama2 aku hidup, ni la pertama kali aku dengar susu kambing tak bagus. Celah mana info dia dapat, aku pun tak tahu.

Nak kata dia buat kajian, mungkin tak sebab kalau dia buat kajian mesti dia akan buktikan dengan kajian dia tu tapi, tak dak pun bukti sahih. Sekadar dari percakapan dan perbincangan sesama manusia (mulut ke mulut). Macam tak dak makna ja. urm..Kalau waktu kecik2 dulu, ustazah aku penah cakap yang zaman Nabi dulu depa minum susu kambing. Sampai la zaman pasca kemerdekaan, sebelum wujud dan susu tepung menerjah masuk ke pasaran susu kambing dan lembu la orang2 tua minum.

Kalau nak bandingkan tenaga dan kesihatan orang2 tua yang minum susu lembu dan kambing dengan orang2 muda (kononnya) yang minum susu formula, aku rasa orang2 yang minum susu kambing dan lembu yang lagi sihat. Kurang masalah kesihatan. Kesimpulannya, susu kambing yang dikatakan tidak bagus untuk kesihatan hanyalah penipuan semata2 mungkin untuk melariskan produk susu formula yang lain. Tapi hakikat sebenarnya, susu kambing ni sangat bagus untuk kesihatan.

Soya: Bagus ke tak?

Kalau kita tengok kat mana2 risalah yang berkaitan soya nih, hampir semua cakap yang soya ni bagus. Bukan aku nak cakap soya ni tak bagus. Soya ni, kalau ikut kajian dari Barat bagus untuk kulit, tak kisah la untuk lelaki atau perempuan tapi adalah lagi bagus kalau soya ni tak dijadikan amalan sebab kalau kita tengok Nabi Muhammad s.a.w tak pulak cakap soya ni bagus (perlu dirujuk jika salah). Setiap kejadian Allah s.w.t mesti ada kebaikannya.

Tapi, kajian terbaru dari Barat menunjukkan soya ni tak bagus untuk diamalkan terutamanya oleh lelaki kerana soya ni boleh menyebabkan mengurangkan dan memberikan masalah kepada kesuburan lelaki. Soya ni juga dikatakan boleh meningkatkan risiko kanser prostat, kanser payudara dan kanser ovari.Selain tu, soya ni juga boleh melemahkan otak dan tulang. Memang la kalau kita tengok dalam banyak2 buku, dia akan cakap yang soya ni bagus untuk manusia. Tapi, kalau kita kaji balik sapa pengeluar utama kacang soya.

Macam yang kita sedia tahu, nagara ni tak mungkin akan memburukkan product dia. Semua barang dari negara dia adalah yang terbaik. Tak penah sekali pn aku dengar dia cakap bahan dia tak bagus.

Sunday, March 27

Benda Paling Aku Tak Suka Bila Memandu

Banyak2 benda ada la beberapa benda yang aku tengok obvious gila manusia2 suka buat dan benda2 tu la yang paling aku benci. Macam diorang ni tak dak kesedaran sivik langsung.


 • Bila nak masuk selekoh or nak memotong, tak bagi signal - otak aku ngn pemandu2 lain bukan sama & macam la skung nih teknologi canggih gila boleh bagi isyarat pakai otak ja. Memang serabut la kalo betul macam tu. Macam mana la depa nih boleh lulus masa amek ujian JPJ dulu. Lesen terbang ke? hehehe....
 • Memandu secara berbahaya kat lorong2 gelap & sempit -  kalo dah tau diri tu bawak keta besar, slow2 la bila sampai kat lorong2 sempit. Bukan apa, keta lain kena mengelak sampai ada yg kena behenti sebab nak bagi laluan kat dia. Kalau dah tau tempat nih tak dak litar, bawa la keta kecik2 or bawa la slow2. Ni tak, dh la keta besar, bawa laju lak tu. Dah la tempat tu sempit gelap lak tu. Drive keta macam drive kat litar sepang. Kalau nak race pi la try kat sepang sana.
 • Bila behenti bagi laluan, pemandu yg diberikan laluan tak bagi apa2 respon - bukan apa, tu suma sebagai tanda menghargai jasa dan masa pemandu yang berhenti untuk memberikan laluan kat kita. Bukan kena bayar pun kalau angkat tangan atau angguk sket or bagi lampu (malam). Tak rugi apa2 pun. Nampak sangat depa ni memang betul2 tak dak kesedaran sivik. Awat la lambat sangat nak kena wujudkan matapelajaran sivik dalam exam. uhuhu..

Itu saja luahan hati dan perasaan untuk hari ni. Nanti kalau ada yang tak puas ati lagi, sini la tempat nak meluahkan. Nak luahkan kat orang, nanti orang cakap aku ni pelik lak. Tak pa la, luahkan kat sini pun tak pa la.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wibiya widget