Friday, April 15

Seorang

Aku tak mahu menyakitkan hati orang tapi kenapa orang suka nak sakitkan hati orang lain? Aku dah bosan dengan semua tingkah laku yang tidak diduga yang selalu dimainkan oleh segelintir manusia yang kadang-kadang aku anggap seperti wayang.


Aku sangat-sangat mengharap tak ada orang nak masuk campur dalam urusan peribadi aku. Selalu aku terfikir untuk memanupulasi keadaan. Tapi, kalau semua itu terjadi, sudah pasti aku akan kehilangan rakan yang baru dikenali yang sesungguhnya tidak mengenali diri ini dengan tepat. 

Tidak semua manusia sama, "THE ONLY ONE" telah menetapkan semua manusia adalah berbeza. Kembar yang dikatakan sama dari segi perwatakan juga mempunyai perbezaan dari segi DNA mereka, inikan pula manusia yang tidak punya apa-apa seperti aku.Aku berharap mereka walaupun tidak dapat memahami aku sepenuhnya tetapi cuba untuk menghormati keputusan yang telah aku buat. Adakah kesilapan aku kerana mengenali mereka dan berkawan terlalu rapat? Semua ini terjadi terlalu pantas tanpa sempat aku membuat keputusan dan aku tidak punya kekuatan mahupun penyokong yang kuat untuk menegakkan keputusan aku. Sampai bila semua ini akan berakhir. Aku menantikan saat itu, saat yang aku akan bergembira dengan sepenuh hati tanpa apa-apa prasangka buruk dan sudah pasti ada manusia yang berhati busuk akan terus memburukkan aku. Tapi, aku sudah tidak peduli, bila sampai masanya nanti, akan aku luahkan apa yang terbuku dihati ini. Walaupun, mereka tidak setuju dengan cara aku, tapi itulah aku. Tiada sesiapa boleh menentukan dan mencorakkan kehidupan aku.

Bila mereka gembira, tiada sesiapa yang peduli aku tetapi bila mereka memerlukan sesuatu, mereka memanggil aku dengan muka palsu dan ayat-ayat manis mereka. Masakan mereka ini boleh digelar kawan? Aku sudah bungkam untuk memikirkan semua masalah yang kadang-kadang dicetuskan oleh aku dan masalah ini dikuatkan lagi oleh mereka.


Hilang kenalan tidak mungkin akan memberi kesan terhadap keseluruhan hidup aku. "Nobody perfect". Aku datang ke sini seorang diri dan sesungguhnya aku akan kembali seorang diri.

Monday, April 11

Kenalan | Kawan | Rakan | Sahabat

Aku rasa macam dah buat post ni. Tapi entah kenapa aku rasa macam nak buat sekali lagi dikala hati tengah meruncing. Betul la kata orang, "Datang seorang diri, balik pun seorang diri".

Kenalan | Kawan | Rakan | Sahabat adalah empat perkataan yang membawa maksud luaran yang sama tetapi dari segi dasarnya pula maksud perkataan-perkataan ini adalah berbeza sama sekali.

Kenalan adalah orang yang kita kenal tetapi tidak bermaksud kita akan berkongsi segala masalah dengan insan yang bergelar kenalan. Kenalan juga hanya hadir bila kita bersuka atau gembira. Tetapi, kita akan dibiarkan keseorangan bila kita sedih.

Kawan pula adalah insan yang mengetahui sedikit sebanyak tentang isi hati kita tetapi itu juga tidak bermaksud kawan ini mengetahui segala perangai baik dan buruk kita. Kawan mungkin mengetahui perangai buruk kita dan mungkin juga insan yang bergelar kawan ini akan melakukan perkara tidak senonoh dibelakang kita seperti mengutuk, mengumpat dan mengeji kita dihadapan orang lain tetapi dihadapan kita, 'pijak semut pun tak mati'.

Rakan merupakan peringkat yang menghampiri sahabat namun mereka ini mengetahui hampir segala hal ehwal semasa kita. Tetapi perangai dan tingkah laku insan yang bergelar rakan hampir sama dengan kawan. Kita tidak boleh meletakkan sepunuh kepercayaan terhadap insan yang bergelar rakan kerana mungkin mereka yang bergelar rakan ini juga suatu hari nanti akan "belot" sekiranya pergaduhan tercetus.

Sahabat adalah insan yang paling mulia disisi. Insan ini akan menerima kita baik dan buruk, akan sentiasa berada disisi kita bila kita gembira dan juga sedih. Mereka jugalah antara yang paling boleh dipercayai selain daripada keluarga kerana bukan mudah untuk membentuk seorang sahabat yang sejati.

Sekian, sedikit nukilan dari hati yang sedang dingin dan membeku.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wibiya widget